NieuwsWelkom in Woudsend vanaf nu ook op Facebook en Instagram   -   Het officiële account van de werkgroep Woudsend Promotie

Boerenmarkt Woudsend Elke donderdag in de zomervakantieDagelijkse brugbediening weer van start vanaf zaterdag 23 maart 2024

Het vaarseizoen kan maar weer beginnen.

Vanaf 23 maart wordt de Hellingbrêge (Hellingbrug) in Woudsend weer alle dagen bediend.

Klik hier voor de bedieningstijden 

Varen in de Gemeente Súdwest-Fryslân, lees meer.

Burg open buiten het vaarseizoen:
Vanaf 1 november 2024 tot 22 maart 2025 wordt de brug op aanvraag bediend.Speelochtenden voor peuters en kleuters

Woensdag 17 april
Donderdag 18 april
Vrijdag 19 april

Maandag 22 april
Dinsdag 23 april
Woensdag 24 april
Donderdag 25 april

Tijden: van 10.00 uur tot 11.00 uur

Maximaal 5 kinderen op één volwassene.

Aanmelden via Whatsapp: 06-13778904


GroeiRomte, Vosseleane 67, Woudsend
Peuter / Kleuter Atelier | Creatief Spelen
Lees meerOptreden Adri de Boer in PKN Kerk "De Karmel" op zondag 21 april 2024 -  Adri de Boer sjongt Stef Bos yn 't Frysk

In zijn nieuwe tour met liedjes van Stef Bos in het Fries doet troubadour Adri de Boer (1956) onder meer theaters, dorpshuizen, kerken, verzorgingshuizen, feesten en evenementen aan. 

Het idee om werk van Stef Bos te gaan hertalen en vertalen naar het Fries, ontstond op basis van de treffende overeenkomsten tussen de twee muzikanten en liedjesschrijvers: beiden in dezelfde levensfase, hun diep donkere stemgeluid en een sterke voorliefde voor melodieuze liedjes met een boodschap. 

Toeval of niet, maar beide troubadours maakten een album met de titel ‘Tijd’ en hun beider grootste hits hebben een spectaculaire verbintenis met elkaar. Bos werd beroemd met ‘Papa’, een lied van een zoon over een vader. De Boers bekendste lied ‘Soan’ is geschreven vanuit een vader over een zoon. 

Stef Bos zelf is vanaf het allereerste begin enthousiast over dit Friestalige project van Adri de Boer. Beide mannen hebben elkaar een paar keer ontmoet om over het project te spreken. Bos heeft de Friese teksten gelezen, waardeert de opgenomen nummers ten zeerste en heeft zelfs meegewerkt aan De Boers album door op één van de nummers in het Fries (!)

Bij de cd presentatie in een uitverkochte De Skâns te Gorredijk Bos afgelopen 11 April heeft De Boer aan Stef Bos het eerste exemplaar van het album Letter uitgereikt, en hebben hun gezamenlijke lied 'Is dit no letter' gezongen.  Meer informatieWoudsend Kunstmoment - april tot en met september 2024

Van april tot en met augustus elke laatste zondag van de maand
en in september tijdens het Open Monumentenweekend.

Plaats: 11 verschillende locaties in het centrum van Woudsend

Tijd: van 13.00 - 17.00 uur


De datums zijn: 

zondag 28 april
zondag 26 mei
zondag 30 juni
zondag 28 juli
zondag 25 augustus
zaterdag 14 september - Monumentenweekend
zondag 15 september - Monumentenweekend


Lees meerDagboek van een ooggetuige - Theatervoorstelling in Woudsend
"Een wandeling door de oorlog in Woudsend"

Datums: zondag  28 april t/m vrijdag 3 mei 2024
Tijd: elke avond 4 starttijden: 19:30 + 19:45 + 20:00 + 20:15 uur


Toelichting

Na het indrukwekkende succes van ‘Kibboets op de Klei’ is de stichting Wolf klaar voor zijn tweede productie. 

‘Dagboek van een ooggetuige’ is een aangrijpende voorstelling die je als bezoeker meeneemt op een indrukwekkende reis door de Tweede Wereldoorlog, met Woudsend als decor. 

Op vijf verschillende locaties in het dorp worden vijf unieke waargebeurde verhalen verteld en gespeeld. Van huisarts Bonga, een onverschrokken verzetsstrijder vanaf het allereerste moment, tot de aangrijpende reis van Joodse vluchteling Lyia Landau uit Polen, en de innerlijke strijd van politieagent Attema die weigerde toe te geven aan de bezetter.

 
Als toeschouwer loop je door de straten van Woudsend, waarbij je op elke locatie wordt ondergedompeld in een nieuw hoofdstuk van de oorlogsgeschiedenis. De nabijheid van de acteurs creëert een intieme sfeer, waardoor je de emoties en spanningen van de tijd voelt alsof je er zelf bij aanwezig bent. Er is maar beperkt plek per tijdslot dus weer er snel bij. 

Bestel je kaarten via www.stichtingwolf.nlFriese Sleepbootdagen Woudsend 2024: vrijdag 3 mei t/m zondag 5 mei  

Altijd gezellig en druk - dit weekend mag je niet missen


De Woudsender wateren en straten zullen opnieuw bruisen van activiteit tijdens de 18e editie van de Friese Sleepbootdagen in Woudsend. Dit tweejaarlijkse evenement vindt dit jaar plaats van 3 t/m 5 mei.

Met meer dan 60 prachtige sleepboten en 15 opduwers belooft het een weekend vol nostalgie en maritieme sfeer te worden. 


PROGRAMMA

Het evenement begint op vrijdagavond rond 19.30 uur met de verkiezing van de Sleepbootschipper, een eerbetoon aan diegene die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het welzijn van Woudsend. Daarna zal het Woudsender Kampioenschap bungee roeien bij de Loswâl plaatsvinden.

Op zaterdag en zondag kunnen bezoekers vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur genieten van een scala aan activiteiten, waaronder een Boerenmarkt en een Ambachtsmarkt. Diverse (Shanty-)koren zullen de sfeer versterken met hun betoverende zeemansliederen. Ook kunnen liefhebbers van Klassieke voertuigen hun hart ophalen bij de verzameling oldtimers en stationaire motoren die tentoongesteld zullen worden.


Parkeren

Voor de veiligheid van iedereen wordt het evenementengebied afgesloten voor verkeer. Om de te verwachten drukte in goede banen te leiden worden looproutes langs de diverse activiteitenlocaties aangegeven. Automobilisten kunnen voor 5 euro per dag parkeren op het terrein van de ijsbaan. Het - bewaakte - terrein aan de westkant van Woudsend is te bereiken via de Rondweg (N928).


Organisatie  

De Friese Sleepbootdagen worden georganiseerd door de Ondernemersvereniging Woudsend, met hulp van vele sponsors en vrijwilligers. Van gemeente Súdwest-Fryslân en Wâldseiner bedrijven tot winkels, cafés en restaurants, ondernemers en inwoners.


We kijken ernaar uit u allemaal te verwelkomen op de 18e Friese Sleepbootdagen! Voor meer informatie en updates over het programma, bezoek onze website www.friesesleepbootdagen.nl of volg ons op Facebook en Instagram.Voor meer informatie over de Boerenmarkt en informatie over deelname als standhouder kunt u mailen naar: boerenmarktwoudsend[at]gmail.comMaandag 20 mei 2024 - Fietselfstedenfestival met muziek

bij de rotonde / garage Autowereld Woudsend
vanaf ca. 11.00 uur tot ca. 17.00 uur

Op Pinkstermaandag wordt jaarlijks de Friese Elfsteden Rijwieltocht gehouden. Ca. 15.000 deelnemers fietsen op één dag de Elfstedentocht, een fietstocht van maar liefst ca. 235 kilometer. De tocht start en finisht in Bolsward. Woudsend ligt op de route.

We gaan de deelnemers aanmoedigen en wel vlakbij Autowereld Woudsend (voorheen Garage Bote Pietersma), Vosseleane 73, Woudsend. Ook dit jaar zal er weer muziek te horen zijn. Het festival begint om ongeveer 11.00 uur en loopt tot ongeveer 17.00 uur.

Er is een snackwagen aanwezig. Drinken dient u zelf mee te nemen. Bij mooi weer zal er een springkussen zijn voor de kinderen. Meer informatie over de Elfstedenrijwieltocht vind je op: https://www.fietselfstedentocht.frl/Zaterdag 1 juni 2024

Grasbaanrace met motoren
op het ijsbaanterrein van Woudsend


Meer informatie

Unieke vaartocht met gids: afvaarten in mei t/m september 

Maak kennis met Woudsend en geniet van een vaartocht op het mini-skûtsje “Ús Edse”. Dit prachtige scheepje biedt plaats aan 12 gasten. De tocht voert langs de oevers van Woudsend e.o. en duurt ongeveer anderhalf uur. 

U maakt kennis met het dorp: de historische panden, molens, kerken, het nabijgelegen natuureiland Gouden Boaiem en andere markante punten. Er wordt gevaren vanaf mei tot en met september. 

Afvaarten in juli en augustus op woensdag, zaterdag, zondag.
In de zomervakantie ook op donderdag tijdens de Boerenmarkt.
Afvaarten buiten het seizoen op woensdag en zaterdag.
Vogels spotten op de Gouden Boaiem op maandag en vrijdag.

U dient vooraf te reserveren. Lees meer.

In overleg zijn aparte afspraken te maken voor groepen.TSJERKEPAAD START DIT JAAR OP ZATERDAG 6 JULI 2024


Deelname :  250 kerken in Friesland

Geopend : op zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur

Periode: in juli en augustus en op 7 + 14 september

Ervaar het gevoel van Tsjerkepaad en breng een bezoek aan een deelnemende kerk. De entree is gratis.

In Woudsend zijn te bezoeken:
- PKN Kerk De Karmel (bouwjaar 1837)
- RK Sint Michaëlkerk (bouwjaar 1792)

Meer informatie: website Tsjerkepaad


Tip: maak op zaterdagmiddag een route langs deelnemende kerken


Raadpleeg de website voor de deelnemende kerken.

In de kerken zijn gastvrouwen en/of gastheren aanwezig die graag iets over de kerk willen vertellen.

Extra activiteiten in de kerken
Dikwijls is er een tentoonstelling te bezichtigen. Ook wordt er in diverse kerken op het orgel gespeeld.Varen in november, december of zelfs in januari. Werken dan de bruggen wel? En waar kun je leuk overnachten en lekker eten? Pieter en Marieke van De Canicula zochten het voor je uit. Bekijk hier hun videoblog over doorvaren in Zuidwest Friesland! De vaartocht is samengesteld in samenwerking met VVV Waterland van Friesland .

Pieter en Marieke van “De Canicula” bezoeken Woudsend

Met de motorboot “De Canicula” ontdekken Pieter en Marieke Nederland vanaf het water. Van deze avonturen en ervaringen maken ze mooie video’s/filmpjes. Deze video’s zijn online te bekijken. Dit jaar zijn er prachtige opnamen gemaakt in Woudsend. Bekijk hier de video’s:

Varen in november
Video “Doorvaren in de winter 2022-9”

Woudsend ontdekken d.m.v. de 11 Stegentocht
Video “Het geheim van Woudsend 2022-1”

Vaartochtje met de motorboot
Video “Van Sloten naar Woudsend”

Voor nog meer vaar-video’s van Pieter en Marieke kijk je op Facebook, op de website of op het Youtube-kanaal.Elfdorpenroute in Friesland * Fietsroute langs 11 Friese dorpjes

Ben je op zoek naar een meerdaagse fietsroute die je dwars door Zuidwest Friesland leidt, zoek dan niet verder. 

Deze Elfdorpenroute, niet te verwarren met de Elfstedentocht, is 170 kilometer lang en voert je dwars door 11 leuke, mooie en gezellige dorpjes van Zuidwest Friesland. Het ene dorp is piepklein, een volgend dorp zou zo door kunnen gaan voor een Elfstedenstad. 

Tijdens deze Elfdorpenroute ontdek je 11 van de 133 dorpen die Waterland van Friesland rijk is. De route is erg afwisselend, van het weidse platteland tot het glooiende en bosrijke Gaasterland tot de oevers van het IJssel- en Sneekermeer. Wanneer ga jij deze leuke Elfdorpenroute fietsen?
Lees meerTheater: Voor en door Woudsend
Vanuit Prop (Woudsend) is onlangs een nieuw initiatief gestart met de werktitel "Voor en door Woudsend". Het idee is om een Woudsender theaterproductie op poten te zetten met als thema het verleden en de toekomst van Woudsend.

Rond juni 2025 zullen de uitvoeringen zijn. Oktober 2023 komen we voor het eerst bij elkaar. We? Ja, we, jij en ik, want het is immers "voor en door Woudsend".  Lees meerElfstegentocht in Top 5 Wandelroutes VVV Waterland van Friesland

De VVV van onze regio heeft vijf favoriete wandelroutes in Friesland voor je op een rijtje gezet. Ook de Elfstegentocht van Woudsend is in dit rijtje opgenomen. 

Deze wandeltocht van ca. 2 ½ km door het oude historische deel van Woudsend is zeker een aanrader en op elk moment te lopen. Een leuke activiteit voor jong en oud.

Folders zijn verkrijgbaar in het dorp, o.a. bij de VVV locatie in de molenwinkel bij molen Het Lam aan de Molestrjitte 4, Woudsend.

Lees hier meer over de 5 favoriete wandelroutes in Friesland


Ook het tijdschrift Noorderland schreef over de unieke 11 stegentocht, lees meer.
Welkom in Woudsend .nl

Overzicht Evenementen en activiteiten 2024


Raadpleeg de pagina "Evenementen" voor het meest recente overzicht evenementen en activiteiten in Woudsend.


Geef evenementen en activiteiten door aan Woudsend PromotieRondvaart, SUPPEN, zeilen en overnachten bij Sail Events Friesland

Sail Events Friesland biedt verschillende Lemsteraak-arrangementen en evenementen voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.

Met een Zweedse klassieke Snippa worden rondvaarten verzorgd.
Tevens worden er zeillessen en SUP & Sail activiteiten georganiseerd.


Kijk op de
website voor het totale aanbod activiteiten.


Sail Events Friesland is gevestigd in Woudsend.GrootSneek maakt kort filmpje in Woudsend

GrootSneek, bekend van de maandelijkse krant, neemt elke maand een kort filmpje op in een dorp in de buurt van Sneek. De serie heet "dorp uitgelicht" en heeft tot doel inwoners van de regio te attenderen op de vele dorpen, bezienswaardigheden en voorzieningen. In april 2021 zijn er opnamen gemaakt in Woudsend. Dit in samenwerking met Woudsend Promotie, Ondernemersvereniging Woudsend en Dorpsbelangen Woudsend e.o. 

De film betreft een stage-project en is te bekijken via youtube, klik hier.


WOUDSEND PROMOTIE
Website met toeristische informatie over het watersportdorp Woudsend.
Woudsend Promotie werkt samen met de Ondernemersvereniging van Woudsend.